Namnsdagstårta

Jaha, då är det dags att avslöja vilket rederi jag jobbar åt,
annars blir det lite svårt att visa tårtan...



Silja Line såklart, eller Tallink Silja som det heter idag!
Imorgon har Silja namnsdag i den finska almanackan och det
ska så klart firas med tårta!
Så 3 stycken tårtor i varierande storlek med Siljasälen Harri Säl
fick det bli, tyvärr hade jag lite bråttom och bara marsipan att
jobba med men det syns ju vad det ska vara!!!

Lite sent kanske...

Har haft lite bloggpaus som det alltid lyckas bli när jag är iväg och
jobbar, det här passet jobbar jag dessutom som frukostkallskänka
så jag går upp ungefär vid 3 varje morgon och går och lägger mig
vid 20 på kvällarna så man har inte riktigt vanlig dygnsrytm...

Dagen innan jag for iväg ut till sjöss den här gången så gjorde jag
väldigt smaskiga saker i alla fall.
Min bästa kompis kom över  för att titta på ett inspelat avsnitt av
Greys Anatomy så jag passade på att bjuda på middag.
Gjorde biff med bearnaisesås och ugnspotatis, samt lite gröna
bönor med rödlök och cocktailtomater, till det drack vi rödvin!!
Myyycket gott kan jag säga!

Så kommer vi till desserten, gjorde en vanlig hederlig kladdkaka
efter mitt beprövade recept, fast jag hade min Valrhona-kakao
istället för vanlig kakao. Sen provade jag att baka den i varmluft
på 150 grader i ca 40 minuter.
Ovanpå gjorde jag en topping med mörk choklad som var smaksatt
med hallon och björnbär.
Den blev verkligen mycket mycket god, vi åt den med lite lättvispad
grädde!! Bärsmaken i chokladen var toppen då det blev lite friskhet.
Jag använde Anton Berghs choklad.



Här har ni mitt recept på kladdkaka

100 g smör
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl socker
4 msk kakao
2 st ägg
1 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader(varmluft) annars ca 170 grader.
Ta en kastrull som rymmer ca 2 liter, smält smöret.
Blanda ner vaniljsockret, sockret och kakaon direkt i kastrullen.
Blanda om så att du inte får några klumpar i kakaon.
Rör ner äggen.
Rör sedan ner vetemjölet.
Häll i en smord och bröad form, jag brukar ta cocos till kladdkaka.
Grädda i 30-40 minuter, (40 min om du har varmluft)
Låt svalna.
Smält valfri choklad med lite vispgrädde och en klick smör,
ca 100 g choklad är lagom till en kaka.
Bre ut på kladdkakan!

Sen måste jag sist men inte minst visa de fina rosorna de gjorde på
min kurs!



För att aldrig ha gjort rosor så var de jätteduktiga tycker jag!

Fifitårta och en till mamma

Som utlovat så kommer här bilderna på tårtorna jag gjorde i helgen.
Av en kompis så fick jag uppdraget att göra en tårta med figuren
Fifi på till hennes dotter Ida som fyllde 3 år, jag fick låna en kudde:



Så här ser hon alltså ut och så skulle tårtan se ut.
Efter mycket pyssel och hjärnverksamhet så blev resultatet så här:



Ida blev jättelycklig, det var ju Fifi!!

För att få till figuen så täckte jag hela tårtan med gul sugarpaste och gjorde
sen hennes hår i blå sugarpaste, hårbandet är också i samma material.
Hennes mun, kinder och näsa är gjorda med ett pulver som jag duttade
på med en pensel. Ögonen är målade i svart färg.
Om ni tittar på kudden igen så ser man att bokstäverna i Fifi är gjorda på
ett visst sätt och det försökte jag återskapa i Ida 3 år!

Den är fylld med vit chokladmousse, hemgjord jordgubbssylt och
vaniljkesella.

Samma dag så fyllde mamma år, så då fick jag göra fler tårtor.
Mamma älskar marsipan så en sån tårta ville hon ha, dock är min systers
sambo allergisk mot mandel så jag fick göra en vanlig gräddtårta med
konserverad frukt på också, den hann jag tyvärr inte ta bild på då det
blev lite bråttom...

Här är dock marsipan-tårtan



Jag färgade in marsipanen med vit färg för att få den vitare och det
överträffade mina förväntningar!
"Gräset" är gjort av grön smörkräm, blommorna gjorda i flowerpaste
och nu fick jag möjlighet att prova mina bokstavsstansar, de är gjorda
i sugarpaste.

Till mammas födelsedagskalas hade jag med mina macarons och då
förstås något utan mandel, så jag gjorde små små minicupcakes.



Formarna är något större än knäckformar.
De ljusa är vaniljcupcakes med lemon curd och de bruna är
chokladcupcakes med hallonfrosting.
Fick testa nya valrhonakakaon i mina små cupcakes och den var
jättegod, smakade liksom MER choklad utan att vara för stark...
Given favorit framöver!!

Ikväll ska jag hålla en liten kurs i tårtor och marsipanrosor för
ett gäng herrar i åldern 60 och uppåt...ska bli jättekul!!!