Fika på första advent

Måste börja med att säga att jag tycker det är så himla härligt
att det blivit vinter ute, avskyr mörkret och slasket som brukar
var i november, men jag tycker om riktig vinter!!!
Visst är det riktigt kallt, i morse var det -14, men det finns ju varma
kläder!!

I söndags var det första advent och då kom hela familjen på fika,
dock inte pappa eftersom han var tvungen att ploga hela dagen då
det kom massor med snö natten till söndag.

Ni får ursäkta för mina dåliga bilder men farfar var jätteotålig vid
fikabordet så jag fick inte ta fler...

Det här bjöd jag på



Saffranskaka, baserad på fiskarhustruns kaka, recept kommer nedan.



Diverse godis som ni sett tidigare, mörk chokladtryffel med havssalt,
biskvier med julsmak och vanliga chokladbollar.



Lite vintriga cupcakes bestående av pepparkaksmuffins med
lingonfrosting, de stora snöstjärnorna är gjorda i flowerpaste och de små
är ett strössel.

Här kommer då receptet på saffranskakan

Snabb saffranskaka

2 st ägg
3 dl socker
1 påse saffran
3 dl vetemjöl
Smör, kallt
Pärlsocker
Ev. hyvlad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och saffran riktigt vitt och pösigt.
Rör ner mjölet.
Häll i en smord och bröad form.
Strö på pärlsocker och ev hyvlad mandel, hyvla sedan
smör över hela kakan så den täcks.
Grädda i ca 35 minuter.
Smakar bäst samma dag.

Originalet heter fiskarhustruns kaka och innehåller ingen
saffran och mandel ovanpå, men nu är det ju jul och vi har
en allergiker i familjen så det fick bli den här varianten.

Testpilot

Fick ett mail igår om att jag blivit utvald att testa de nya gräddsorterna
som har kommit, de är smaksatta med två olika smaker, jordgubb och
choklad.
Ännu har jag inte fått hem några värdecheckar så jag kan testa men
det ska bli jättekul att se om det kan vara något som man kan använda.



Så i det här ärendet ber jag att få återkomma senare!!

Nostalgiskt bröd

Nej, så heter det egentligen inte men för mig är det nostalgi,
Morotsbröd heter det egentligen, tror till och med Wärdshuslimpan
är originalnamnet.
Vi brukade nämligen baka det här brödet till vår lunchservering
i restaurangskolan jag gick på gymnasiet.
Det var en lärare, Johann Weber som tyvärr har gått ur tiden
som hade receptet och det är så otroligt gott!
Dessutom är det väldigt lättbakat!



Allra godast är det med bara lite smör på, kanske lite västerbottensost!

Här kommer receptet!

Morotsbröd                     2 st limpor

4 dl rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
8 dl filmjölk
2 dl sirap (använde mörk sirap)
4 tsk bikarbonat
3-5 dl fint rivna morötter

Smörj och bröa två avlånga brödformar, ca 1 ½ liter.
Blanda alla mjölsorter med bikarbonat.
Blanda sirapen i filmjölken.
Blanda ner filmjölksblandningen i mjölblandningen och blanda om väl.
Blanda ner morötterna.
Häll smeten i formarna.
Grädda i 175 grader i ca 1½-2 timmar, enklast är att se med en
termometer när det är färdigt, det ska vara 96 grader.
Låt sen ligga och mogna under bakduk till nästa dag.

Här kommer lite mer brödbakningsinfo, fick lära mig i skolan
att det allra bästa är att kolla med termometer i brödet när det
är färdigt, för ibland kan det ju vara lite svårt att avgöra.

De här temperaturerna är det:
Vitt bröd                 92 grader
Halvgrovt bröd       94 grader
Grovt bröd              96 grader