"Crostata"

Jag tror att den heter så den här pajen, hittade den i senaste numret
av ICA:s tidning Buffe, och de hade ett repotage om Stefano Catenacci
och hans imperium och familj.
Hans pappa brukar tydligen göra den här pajen fast med plommonmarmelad.
Men det stod att man kunde ta även annan sorts marmelad och i min blev
det visst en salig blandning för jag hade inte så mycket av en sort så det
räckte. Så i min paj blev det jordgubbs- och rabarbermarmelad, hallonmarmelad
och lite apelsinmarmelad.
Gott blev det i vilket fall som helst, och den var väldigt enkel att göra!





Här har ni receptet om ni vill prova!!

Crostata

200 g smör
400 g (ca 7 dl) vetemjöl
200 g (ca 2 ½ dl) strösocker
2 st ägg
400 g marmelad, exv plommon, aprikos eller jordgubb
finrivet skal av 1 citron

Skär smöret i bitar och blanda med vetemjölet och sockret till en smulig
massa, jag använde matberedaren.
Tillsätt äggen och blanda till en deg.
Låt den vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen ca ½ cm tjock på mjölat underlag och skär ut ca 15
1 cm breda remsor.
Tryck ut resten av degen i en  smord pajform, ca 30 cm i diameter, min
form var lite mindre men högre och därför sjönk en del av remsorna ner
i marmeladen.
Blanda marmeladen med 3/4 dl vatten och det riva citronskalet.
Bred ut marmeladen på pajskalet och lägg remsorna i kors över pajen.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
Låt svalna och servera eventuellt med vaniljglass eller vispad grädde.

GI-dessert

Man får nog faktiskt kalla det här för GI-dessert!
Nu är det ju så att nästan alla desserter är onyttiga, men den här
är inte jätteonyttig, den innehåller inget socker förutom det som
är i den mörka chokladen i chokladmoussen!



Så vad är det då?
Jo, det är mörk chokladmousse, toppad med vispad grädde och mangosås.

Här kommer mina enkla recept:

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad

Koka upp grädden, häll den över chokladen och mixa slätt med stavmixer.
Låt kallna helt och hållet.
Vispa fluffigt, akta så det inte skär sig!
Häll i skålar.

Mangosås
Tina upp frysta mangotärningar eller ta färsk mango.
Mixa till en sås med stavmixern.

Cupcakes från jobbet

Här kommer ett litet inlägg efter lite bloggtorka!
Åkte först och jobbade 4e januari men en dryg vecka senare
blev jag hemskickad, hade hög feber och en elak hosta...
Så det blev ett kort första pass efter min långa sjukskrivning,
lite snopet...

Här har vi iallafall lite cupcakes som jag gjorde till personal-
matsalen på jobbet!



Det är vaniljmuffins som är toppade med vit och mörk chokladmousse,
vi hade nämligen några lugna dagar och en massa chokladmousse
så jag behövde göra av med en del, och vad är då inte perfekt än att
göra lite godsaker till personalen!!

Ska försöka återkomma här snart nog, dock så ska jag försöka undvika
bakning här hemma eftersom jag har bestämt mig för att inte äta så
mycket sötsaker och om man har dem hemma är det lätt hänt att det slinker
ner både det ena och det andra...