Rabarbermarmelad...igen!!!


Denna gång är det en rabarbermarmelad med mörk choklad i!



Den blev verkligen jättesmaskig, och väldigt enkel att göra!!

Följ bara receptet på rabarbermarmelad i förra inlägget men rör ner
mörk hackad choklad innan du häller upp den på burkar. Rör bara
lite försiktigt, det får gärna vara bitar kvar!
Förvara också svalt!

Rabarbermarmelad


Här har vi lite härlig marmelad som jag gjorde i förra veckan!



Det är även lite vaniljstång i marmeladen, kommer bli härligt på scones
eller varför inte fylla en tårta!!

Receptet är enkelt:
Blanda 1½ dl syltsocker för varje 250 g rabarber (i bitar) i en kastrull.
Ha i en snittad vanilstång.
Koka upp och låt koka några minuter, skumma bort skummet på ytan.
Häll sedan upp i rena varma glasburkar, låt kallna och förvara svalt!

Såg här såg förresten min rabarber ut sist jag kikade, härligt va?!

Paj med rabarberpannacotta

Här kommer en lite annorlunda paj som jag gjorde nu i veckan,
det är nämligen ett pajskal bakat med mandelmassa som är
fyllt med en rabarberpannacotta och sedan täckt med en rabarbergele!!




Den var helt klart lite pysslig att göra, men den blev både otroligt
vacker att se på och mycket god!!





Här kommer receptet!

Pajdeg med mandelmassa

250 g mandelmassa
4 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 litet ägg

Riv mandelmassan grovt.
Lägg mjölet, smöret skuret i mindre bitar och mandelmassan i en
matberedare och kör tills allt är blandat.
Tillsätt ägget och kör till en deg.
Kavla ut den och lägg i en pajform med löstagbar botten.
Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ett uppblött urkramat bakplåtspapper i formen och fyll med
gula ärtor. (Ärtorna kan man använda som bakärtor flera gånger
men inte göra ärtsoppa på sen...)
Grädda i ugnen i 15 minuter, lyft sedan bort ärtorna och pappret
och grädda i ca 10 minuter till.
Låt svalna.

Rabarberpannacotta

250 g kesella med rabarbersmak
1 dl rabarberkompott
1,5 dl grädde
3 st gelatinblad

Blöttlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.
Blanda kesellan med rabarberkompotten.
Koka upp grädden, dra åt sidan, lägg i gelatinbladen och rör tills
de smält.
Låt det sedan svalna en stund och blanda sedan ihop
grädden med kesella-rabarberblandningen. Häll i pajskalet och
ställ i kylen och låt stelna helt.

Rabarbergele

Koka upp 1 dl socker med en 1 dl vatten och någon droppe
rosa karamellfärg, strimla en stjälk rabarber fint lite på snedden
och lägg i en skål. Häll sedan lagen över rabarbern och låt kallna,
häll av rabarbern i en sil men se till att spara lagen.
Det blir ca 2 dl vätska.
Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
Häll lagen i en kastrull och koka upp lätt, dra av från värmen och
låt sedan de avrunna gelatinbladen smälta ner i lagen.
Låt sedan den stå ett tag tills den börjar tjocka till sig.
Arrangera rabarbern i mitten på pannacottan och häll sedan
försiktigt den över pajen och rabarbern.
Låt stelna i kyl!!

Sen är det "bara" att äta!!