Tzatziki

Här har ni min favoritsås som jag ofta gör till maten!



Är så otroligt gott till ex färsbiff, kyckling, allt grillat kött osv osv...

Här har ni mitt enkla recept, jag gillar att tärna gurkan men det går
alldeles utmärkt att riva den.

Tzatziki

Tärnad gurka, skär bort kärnhuset
Tjock yoghurt, brukar använda den turkiska
Vitlök
Salt
Peppar
Flytande honung
Vitvinsvinäger
Olivolja

Bara att blanda yoghurt med gurka och sedan ha i så mycket
vitlök man känner för.
Sedan smakar jag av med salt, peppar, honung, vinäger och
olivolja.
Låt sedan stå en stund så smakerna hinner utveckla sig.

Knäckebröd

Här kommer lite knäckebröd som jag gav mig på att baka här hemma!



Det är med sesamfrö, linfrö och flingsalt på och var ganska enkelt
att baka men jag blev inte helt nöjd med resultatet så något recept
blir det inte denna gång!
Det blev nämligen ganska hårt...men helt ok...

Apelsinmarmelad

Ibland måste jag bara göra hemgjord apelsinmarmelad, är ju sååå
mycket godare än vad den köpta är och även om det är lite pyssel
så är det inte alls svårt!



Här har ni receptet!

Apelsinmarmelad

3 kg apelsiner + ca 1 kg till att pressa
6 dl pressad apelsinsaft
12 dl vatten
saft av 3 citroner
1,5 liter strösocker

Tvätta hälften av de 3 kg apelsinerna.
Skär bort toppen och botten och skär sedan av skalet, inte ända in till
fruktköttet om skalet är alldeles för tjockt.
Koka upp en kastrull med vatten och koka skalen i några minuter, häll
av i ett durkslag och kyl sedan ner i kallt vatten.
Upprepa den här proceduren med att koka skalen 2 gånger till, då
kokar man bort de mesta av bekämpningsmedel och sånt som sitter
i skalet.
Strimla sedan skalet i tunna strimlor.
Skala resten av apelsinerna och skär i tunna skivor, jag brukar skära
bort det som sitter i mitten men annars kan man skära så att hinnorna
sitter kvar, de känns inte sedan.
Lägg apelsinskivorna, pressad apelsinsaft, vatten och pressad citron i
en kastrull, koka upp och lått småkoka i ca 40 minuter.
Rör sedan i sockret och apelsinskalen.
Koka upp på nytt och låt småkoka ca 1 timme, skumma bort allt skum
som bildas och rör om då och då!
Marmeladen är inte så tjock när den är varm men den ska ha blivit
genomskinlig och skalet blir mörkare i färgen!
Häll på varma burkar och låt kallna, förvara mörkt och svalt!