Inte försvunnit för gott inte...

Nä, jag har inte lagt av med bloggandet...bara haft en rätt så ofrivillig
paus!
Opererade nämligen min vänsterhand för karpaltunnelsyndrom för ca
3 veckor sen så det har inte blivit så mycket bakande då det är svårt
att lyfta tunga saker, typ en bakplåt eller en degbunke...
får ju inte lyfta mer en ett kilo med handen nu och det gäller 5 veckor
till, men det känns mycket bättre nu! Dessutom så är det vänster
denna gång så det var ganska många saker som var enklare...

Idag så blev det dock lite pyssel då jag gav mig i kast med att göra
lite chokladpraliner, hade nämligen beställt lite pralinformar!
Men jag återkommer med de här pralinerna, har inte laddat upp bilderna
på datorn än och imorgon så ska jag åka med min farmor och farfar ner
till Ljungby-trakten i Småland och hälsa på farmors syskon, de är över
70 år allihop och lever alla 5, tycker jag är en rätt stor bedrift!

Så på återseende snart med lite gott-i-gott!!

Regnbågstårta

Har sett en del regnbågstårtor på en del bloggar, bland annat
Sockerrus och har blivit ganska sugen på att testa och för ett tag
sen så gjorde jag slag i saken.



Så här blev den när jag hade skurit en bit och jag måste säga att jag
är mer en nöjd!



Här är den biten!
Jag har fyllt den med en ganska tunn och lite syrligare variant av lemon
curd, för jag ville ju inte ha nåt som förstörde färgerna på de vackra
lagren.



Så såg den ut ovanpå, gjorde en vitchokladfrosting som jag täckte
med och sen lite confettiströssel och diverse blommor i flowerpaste.



Här var den när jag precis lagt ihop den!!

Hur gör man då?!!
Jo, jag gjorde helt enkelt så att jag gjorde en vanlig sockerkakssmet
som jag delade i 3 bunkar och i första omgången färgade jag dem i
rött, rosa och orange och sen hällde upp dem i 3 ungefär lika stora
formar och gräddade, då blev varje kaka ungefär som ett lager.
Sen gjorde jag ytterligare en omgång med gult, grönt och blått.
Sedan så gjorde jag alla ungefär lika tjocka och lika runda och la ihop.
Lite pyssel men inte alls svårt!!!

Cheesecakebrownie

Köpte för ett tag sen den fantastiska boken från Hummingbird Bakery
i London och där fanns det mycket smarriga saker, bland annat den här
kakan.



Den görs i tre steg, med ett brownielager i botten, ett cheesecakelager
ovanpå som sen gräddas i ugnen och sen en hallongrädde som man
vispar och lägger ovanpå!



Jag har garnerat varje bit med ett chokladlöv som jag gjorde själv i
en silikonform som jag fick av en bekant!

Här kommer receptet för de som inte har boken men ändå vill prova!

Brownie
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör, rumsvarmt
250 g florsocker
3 st ägg
110 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
Vispa samman smör och florsocker med elvisp eller köksmaskin.
Vispa ned äggen ett i taget och skrapa bunkens kanter med en
slickepott mellan varje ägg.
Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ned det ordentligt.
Vispa sedan på högre hastighet tills smeten är slät.
Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda ordentligt.
Häll smeten i en plåt som är ca 33 x 23 x 5 cm och som du har lagt
ett bakplåtspapper i.
Bred ut smeten jämnt.

Cheesecake

400 g naturell färskost
150 g florsocker
½ tsk vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Vispa samman allt utom äggen med elvisp på låg hastighet.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning och vispa tills den är slät.
Vispa sedan på hög hastighet för att göra smeten lite lättare
och luftigare, men inte för länge.
Häll smeten ovanpå brownielagret och gräddaa i 30-40 minuter.
Den ska vara gyllenbrun längs kanterna men blev i mitten.
Låt den kallna helt och sen i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.

Hallongrädde

3 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon (frysta, upptinade)

Vispa samman ingredienserna tills de är tjockt men inte fast och bred
sedan på kakan som du lagt på ett fat med cheesecakelagret uppåt.
Dekorera med vad du tycker passar, min skulle stå ca 12 timmar så jag
tyckte det passade bra med chokladlöv.