Kryddig jordgubbsmarmelad

Denna goda ganska tjocka marmelad gjorde jag i somras när jag hade köpt
så mycket jordgubbar!
Det är helt enkelt jordgubbar som jag kokade med syltsocker och hade i
vaniljstång och stött kardemumma i!
Mums!
 

Hallonmoussetårta med chokladbotten

 
Denna helt ljuvliga moussetårta gjorde jag till en middag som jag var bjuden på
hos mina gamla hyresvärdar!
 
 
Det är "helt enkelt" en vanlig kladdkaka i botten som jag sen satte en rund form runt
och hade hallonmousse med lite hallonrom i! Ovanpå garnerade jag med hyvlad mörk
choklad, färska hallon och mynta från min enorma kruka på balkongen!
 
 
Den blev väldigt uppskattad kan jag säga, och vad kan gå fel när man blandar hallon och
choklad??!
 
Nu ska jag återgå till dagens projekt, en tårta till en som blir pensionär idag!
Återkommer om det senare!

Världens bästa cheesecake

Den här cheesecaken är enligt mig i världsklass, den är så himla god!
 

För ett tag sen så hade farmor och farfar sin årliga resa med hembygdsföreningen och
det brukar för det mesta hamna på min lyckliga lott att få baka och laga mat då!
Så då gjorde jag denna cheesecake, men på resan fick de "bara" med jordgubbar som
topping och veckan efter gjorde jag en med rabarber och jordgubbstopping!
Här kommer receptet för den som vill prova, jag lovar, du kommer INTE att bli besviken!
 
Classic Cheesecake
 
10 st digestivekex
75 gram smält smör
Mixa kexen fint i en matberedare tillsammans med smöret.
Tryck ut i en springform fodrad med bakplåtspapper i botten.
Grädda i 175 grader i 7 minuter.
 
400 gram färskost, typ philadelphiaost
2 st ägg
3/4 dl strösocker
Rör ihop allt, häll i formen och grädda sedan i 175 grader i 25-30 minuter,
ta ut den och låt svalna i ca 15-20 minuter.
 
4 dl creme fraiche (hög fetthalt)
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Rör ihop, häll försiktigt på kakan och grädda sedan i 175 grader i 15 minuter.
Låt cheesecaken kallna helt i kylskåp.
 
Om du vill göra samma topping som det är på bilden, blir som en rabarberkolasås
så gör du så här:
Ta ett par stjälkar rabarber och skär i sneda bitar.
Fräs dem i rikligt med smör i en stekpanna i ett par minuter, häll sedan på någon
deciliter med strösocker och nån matsked vatten, låt koka ihop och låt sedan
kallna, om den är för lös så misströsta inte, den tjocknar lite.
Lägg sedan färska jordgubbar på cheesecaken och häll över rabarber-"såsen"!