På begäran....

Då det är flera stycken som frågat om jag inte kan lägga ut receptet på mina semlor i glas så tänkte jag göra det!

Fick ju nämligen en anstormning utan dess like här i förra veckan när blogg.se la upp mitt inlägg på förstasidan, det var otroligt roligt och jag tackar en massa för alla fina kommentarer jag fick!!!


Här har ni då recepten:
Det blir ca 6 portioner om man gör dem i större glas och inte i snapsglas som det är på bilden.

3,5 dl grädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk nystött kardemumma
1 st gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.
Koka upp resten av ingredienserna och ta av ifrån plattan, 
lägg ner gelatinbladet och låt det smälta.
Häll upp i valfritt antal glas, små eller stora och låt dom 
stelna helt i kylskåp.

Ta sedan ca 150 g mandelmassa och riv den grovt, 
rör ut den med ca 0,5-1 msk Amarettolikör och sedan ovispad grädde tills du har en ganska flytande konsistens.
Tillsätt eventuellt lite florsocker om du tycker det behövs.
Man kan givetsvis utesluta Amaretton om man vill ha den alkoholfri.
Skeda över mandelcremen på pannacottan.
Vispa sedan grädde och skeda eller spritsa över cremen.
Toppa med smulor av kardmummabiscotti eller annan typ av kex/kaka och pudra sedan florsocker över.
(Kardemummaskorpor fungerar utmärkt)

Hoppas ni kommer tycka lika mycket om det som jag gjorde!

Och ännu en gång; tack för alla söta rara kommentarer!! :-D

Semla i ett glas


De här små godingarna gjorde jag häromdagen på jobbet,
som synes ute till sjöss då! :-)
Kallar den för semla i glas för det var verkligen smakerna som
jag fick fram! 


Det är i botten en kardemummapannacotta som inte är så söt, nästa lager är en mandelcreme smaksatt med mycket amaretto,
sedan är det vanlig vispad grädde och sedan är den toppad med
krossade kardemummabiscotti!
Mums säger jag (och mina kollegor) bara! ;-)


Blodapelsinmarmelad



Den här otroligt vackra marmeladen kokade jag häromdagen hemma, man får passa på nu den här korta tiden som det finns blodapelsin att köpa!


Om ni själva vill passa på så har ni mitt egenkomponerade 
recept här nedanför!


Blodapelsinmarmelad

3 kg blodapelsiner
3 st citroner
2 dl strösocker
2 pkt syltsocker 1+3 (totalt 660 g)

Börja med att lägga rendiskade glasburkar med locken i en kall ugn och sätt den på ca 80 grader, behövs ca 4-6 burkar beroende på storlek.
Skär sedan skalet tunt av ca 1 kg av apelsinerna.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i skalen, låt det koka upp och häll av skalen och kyl dem i kallt vatten, upprepa denna procedur 2 gånger till så skalen är förvällda 3 gånger, på det viset så får man ur alla bekämpningsmedel och gör dem porösa så de kan ta upp sockret i marmeladen.
Skala sedan alla apelsiner med kniv och skär dem i små bitar, ca 1,5x1,5 cm, tar bort alla kärnor samt mittbiten i apelsinerna.
Lägg i en kastrull.
Pressa i citronerna i samma kastrull.
Låt sedan småkoka i ca 30 minuter. 
Under tiden som det kokar så strimlar du apelsinskalet tunt.
Häll sedan i både det vanliga sockret, syltsocker 1+3 och skalstrimlorna. 
Låt det småkoka i 30 minuter till och skumma noga.
Häll sedan upp på de varma burkarna och förslut locken.
Håller sig väldigt länge på ett svalt ställe!