Semmelrulltårta

Dags för semlor den här tiden på året och jag älskar ju klassiska semlor, 
men det är ju ganska gott och roligt att prova lite andra varianter, och då
pratar jag inte om att fylla semlorna med choklad, nutella eller vad nu en del
hittar på! Det som är gott med en semla är ju kombinationen av kardemumma, 
grädde och mandelmassa, iallafall om ni frågar mig! :-)
 
Om ni vill så kan ni ju prova mitt recept på Semla i glas som jag gjorde på
jobbet förra året, de är hur goda som helst! 
 
Eller så kan ni prova den här; en semmelrulltårta!
 
 
Här har ni receptet om ni vill prova.
 
Semmelrulltårta
 
Rulltårtsbotten
3 st ägg
2 dl strösocker
1 ½ tsk nystött kardemumma
½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
 
Sätt ugnen på 250 grader (200 grader om du har varmluft)
Vispa ägg, socker, kardemumma och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpluver och vänd ner det i smeten.
Blanda ner grädden eller mjölken.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg i en långpanna som är
ca 30x40 cm.
Grädda i ca 5 min, tills den har fått en gyllenbrun färg.
Strö strösocker över botten och lägg på ett bakplåtspapper samt en
plåt och vänd upp och ner.
Dra bort pappret så fort som möjligt.
Låt kallna helt.
 
Mandelcreme
200 gr mandelmassa, grovt riven
1 dl finhackad, rostad mandel
Mjölk
Ev lite amarettolikör
 
Blanda allt till en smidig massa, ha inte för mycket mjölk.
 
Vispa grädde, ca 2-3 dl.
Spritsa sedan strängar på rulltårtsbotten, varannan grädde och
varannan mandelcreme. Rulla ihop och låt gärna stå i kyl över natten,
den blir mycket godare då! 

Tårta med hjärtan

Min gulliga kollega Isabelle ville överraska sin vän Malin med en tårta på hennes 
födelsedag, som då råkar vara alla hjärtans dag också.
Hon berättade att hon gillade choklad och rosa! Så utefter de önskemålen så blev
det så här:
 
 
 
Den är gjord på Devils Food Chocolate-bottnar som jag fyllde med vit chokladmousse, rårörda hallon
och vaniljkesella.
Den är täckt med grädde och rosa marsipan.
Volangkanten och hjärtana är gjorda i marsipan.
Sedan är resten av dekorationerna pärlor och strössel.
 
Fick rapport idag att Malin hade blivit väldigt glad och den var jättegod!
Tack Isabelle för att jag fick göra den här!

CaipirinhaSorbet Recept

Kom på att jag skulle lägga ut mängderna på den här underbara sorbeten som
verkligen har blivit en favorit här hemma hos oss!
 
 
Caipirinha Sorbet
 
1,5 dl strösocker
1,5 dl råsocker
2 msk glukos
1,5 dl vatten
Koka en sockerlag av ovanstående ingredienser. Låt svalna.
 
Riv skalet av 2 st lime och pressa sedan ca 6-8 lime, du behöver 3 dl limejuice.
Blanda ihop sockerlagen, limejuice och limeskalet samt 1 dl cachaca.
Man kan eventuellt ta vit rom men det blir absolut godast med riktig cachaca.
Låt allt bli kylskåpskallt.
Vispa sedan 3 st äggvitor till "maräng" och vänd ner i saften.
Kör sedan i glassmaskin till sorbet-konsistens, eller om du inte har en glassmaskin
så ställ in i en bunke i frysen och rör om med jämna mellanrum.