Semmelrulltårta

Dags för semlor den här tiden på året och jag älskar ju klassiska semlor, 
men det är ju ganska gott och roligt att prova lite andra varianter, och då
pratar jag inte om att fylla semlorna med choklad, nutella eller vad nu en del
hittar på! Det som är gott med en semla är ju kombinationen av kardemumma, 
grädde och mandelmassa, iallafall om ni frågar mig! :-)
 
Om ni vill så kan ni ju prova mitt recept på Semla i glas som jag gjorde på
jobbet förra året, de är hur goda som helst! 
 
Eller så kan ni prova den här; en semmelrulltårta!
 
 
Här har ni receptet om ni vill prova.
 
Semmelrulltårta
 
Rulltårtsbotten
3 st ägg
2 dl strösocker
1 ½ tsk nystött kardemumma
½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
 
Sätt ugnen på 250 grader (200 grader om du har varmluft)
Vispa ägg, socker, kardemumma och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpluver och vänd ner det i smeten.
Blanda ner grädden eller mjölken.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg i en långpanna som är
ca 30x40 cm.
Grädda i ca 5 min, tills den har fått en gyllenbrun färg.
Strö strösocker över botten och lägg på ett bakplåtspapper samt en
plåt och vänd upp och ner.
Dra bort pappret så fort som möjligt.
Låt kallna helt.
 
Mandelcreme
200 gr mandelmassa, grovt riven
1 dl finhackad, rostad mandel
Mjölk
Ev lite amarettolikör
 
Blanda allt till en smidig massa, ha inte för mycket mjölk.
 
Vispa grädde, ca 2-3 dl.
Spritsa sedan strängar på rulltårtsbotten, varannan grädde och
varannan mandelcreme. Rulla ihop och låt gärna stå i kyl över natten,
den blir mycket godare då! 

Kommentera här: