Kolasås

Visst har ni någon gång ätit sån där fantastisk kolasås som man bara får på restaurang liksom?
Här har ni ett recept och en liten tutorial till hur man gör!
För det är nämligen inte ett dugg svårt att få till det så där bra!
 
2 dl strösocker
1 msk glukos
3 msk vatten
 
Häll i allt i en kastrull och börja koka.
 
Sedan kokar du det tills du har en karamell och färgen ser ut så här ungefär:
 
 
Då mäter du upp 2 dl vispgrädde och häll det försiktigt i kastrullen samtidigt som du rör om:
 
 
Det kommer bubbla en massa och ryka en hel del av att karamellen förångar vattnet i grädden.
Sedan så kokar man såsen tills alla klumpar har lösts upp och du har en fantastisk kolasås.
 
 
Mitt tips här är att tillsätta en nypa salt, det förhöjer verkligen smaken på kolasåsen.
Nu är det bara att låta den svalna, i kylskåp håller den flera veckor i en tätslutande burk/flaska.
Vill man ha den varm när man ska äta den är det bara att värma den lite försiktigt i micron.
 
 
 
 
 

Kommentera här: