Midsommartårta

Den här tårtan gjorde jag till midsommarafton när min farmor och farfar var här
och åt midsommarlunch.
 
 
Vi började med sill och årets första färskpotatis, upptagen direkt ur trädgårdslandet, finns ingen godare potatis!
 
Botten på tårtan är en mandelbotten med citron och brynt smör, den delade jag i 2 och la limecurd mellan, sedan är det en jordgubbs- och rabarbermousse med färskost för att göra den mindre söt,
inuti gjorde jag även en gömma med jordgubb- och rabarberkompott.
Toppade den med lite vispad grädde och färska jordgubbar.
 

Morotsfrallor

Häromdagen behövde jag baka bröd, jag bakar allt bröd hemma.
Har insett att köpt bröd varken är gott eller speciellt billigt i längden, 
dessutom om man bakar det själv så vet man precis vad man har i, dvs inga
konstiga tillsatser.
Hade en del morötter hemma som började se lite tråkiga ut så då gjorde jag
de här frallorna som blev väldigt saftiga och goda.
 
 
 
Saftiga morotsfrallor
 
6 dl ljummet vatten
50 g (1 pkt) jäst
4 dl fint rivna morötter
1 dl rapsolja
2 tsk havssalt
2,5 dl kruskakli
1 msk honung
ca 12-13 dl vetemjöl special eller manitoba cream
pumpafrö till topping
 
Blanda ut jästen i vattnet.
Blanda sedan ner allt utom mjölet och rör om.
Blanda ner mjölet lite i taget, ibland så drar mjöl åt sig mer vätska
för att det är torrare och då kommer du att få ett torrt bröd om du har
i allt mjöl ifrån början, spar någon deciliter.
Arbeta degen 8-10 minuter, den ska vara ganska kladdig men hanterbar
med lite mjöl på arbetsbänken, är den alldeles för kladdig så har du i
lite mer mjöl.
Ha upp degen på mjölat arbetsbord och forma till frallor i valfri storlek.
Pensla med vatten och strö på pumpafrö.
Sätt ugnen på 230 grader.
Jäs frallorna till dubbel storlek.
Baka i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 min men det varierar ifrån ugn
till ugn.
 
 
 

Glassbakelser

 
De här gjorde jag till middagen vi hade igår med goa vänner.
Det är glassbakelser med oreo cookies, de var otroligt enkla att göra så jag tänkte
dela med mig av receptet.
 
Oreo Glassbakelser
(receptet blir 12 st portionsformar och en liten bakform)
 
2 pkt (rullar) Oreo Cookies
50 g smör
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (inte den som är kokt till kolasås)
1 tsk vaniljpulver samt lite vaniljessens
 
Börja med att smälta smöret.
Mixa sedan kakorna i en matberedare till fint smul, 
blanda ner smöret.
Vispa sedan grädden ganska hårt med vaniljpulver och vaniljessens.
I slutet av vispningen så tillsätter du den kondenserade mjölken och
vispar den fluffig.
Tryck sedan ut smulet i portionsformar, jag hade muffinsformar i silikon, 
men det får lika bra med formar i papper eller aluminium.
Klicka i gräddblandningen i varje form och strö lite smulor över.
I den lilla bakformen hade jag smulor, gräddblandning, smulor igen och
gräddblandning och sen smulor överst.
Frys i minst ett  dygn, ta ut en stund innan de ska ätas.