Höst,  Lunch,  Middag,  Pasta,  Risotto

Och så kom hösten….

Nu när hösten är här är det faktiskt rätt mysigt…men får tända lite ljus och det är väldigt mysigt tycker jag. Och det tycker med all säkerhet ni andra också.

Igår gick jag en sväng med hunden i skogen. Tänkte att se om jag kunde hitta lite kantareller. Jag brukar inte hitta så många som en del gör. Men några kom jag hem med i alla fall.

Så kvällens middag blev en favorit här hemma Risotto med smörstekta kantareller.

Risotto med kantareller

1 schalottenlök

Olivolja

4dl risotto ris

2 dl vit vin

1 ½ dl vegetarisk eller kyckling buljong

2 ½ dl riven parmesanost

Salt o peppar

kantareller

Gör så här

Hacka löken fint och stek den i rikligt med olivolja. Den ska inte ta färg utan bara bli genomskinlig. Häll på riset och stek med i 1–3 minuter. Häll på vinet koka tills riset absorberat det. Häll på 1/3 del av vinet och låt sjuda häll på mer buljong när det börjar bli tort rör ofta under tiden. Avsluta med att rör i parmesan, salt och peppar. 

Dagen till ära serverade jag risotton med kantareller.

Men man kan ju även ha den som den är eller med stekt kyckling, sparris eller skaldjur. Det är bara fantasin som stoppar dig.   

risotto med kantareller och kyckling

Nu kommer allt på en och samma gång???

Det här tog lite mer tid än vad det var tänkt. Mycket kommer emellan. men det här var ju mer tänkt som en liten ”hobby” och en recept samlare.

Pasta med räkor, vitlök och chili.

Pasta med räkor vitlök och chili

4 portioner pasta

2 vitlöks klyftor
1 schalottenlök
½ röd chili
8 basilikablad
250g baby tomater
300 g skalade räkor
½ dl vitvin
1 dl grädde
olivolja
Pastavatten
Salt och svartpeppar
Koka pasta enligt förpackningen.
Skiva och haka vitlök, schalottenlök och chilin. Dela tomaterna på mitten.
Fräs i olivolja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomater och låt fräsa i 1-2 minuter. Tillsätt vitvin efter 1-2 minuter tillsätt grädde salt och peppar. Vänd i pastan och räkorna späd med pasta vatten till önskad konsistens.

Bruschetta med räkor

Bruschetta med räkor

4 skivor barkis eller surdegsbröd
2 vitlöks klyftor
½ röd chili
250g baby tomater
8 basilikablad
300 g skalade räkor
olivolja
½ dl vitvin
Smör
Dela tomaterna på mitten. Skiva vitlök och chili och fräs i oljan utan att det tar färg. Vänd ner tomaterna fräs i 1-2 minuter. Tillsätt räkor och basilika. Smaksätt med salt peppar
Stek brödet i rikligt med smör på båda sidor. Lägg upp på fat och lägg på räkor och tomat blandningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *