Indisk Butter Chicken

Indisk Butter Chicken

Innehåller annonslänk

Indisk Butter Chicken kan vara något av det godast som jag har lagat. Så mycket smaker och doften är ljuvlig. Rätten innehåller ju rätt så mycket smör och förmodligen har rättens namn kommit utav det. Översatt till svenska blir det. Smör kyckling.

Jag gjorde hembakade naanbröd efter Bara en kaka till https://baraenkakatill.se/naanbrod/

Jag fuskade dock och det blev väldigt bra det med :). När jag skulle steka bröden penslade jag på vitlöks och ört smöret med en gång och stekte dem med det. Sen fick de ligga på hushållspapper tills servering.

Indisk Butter Chicken finns i ofantligt många varianter. Jag har gjort min variant som jag bjuder på här.

Indisk Butter Chicken
Indisk Butter Chicken

Indisk Butter Chicken

Indisk Butter Chicken

Kryddpasta:

3 vitlöksklyftor

1 msk färsk ingefära

1 tsk spiskummin, mald

1 tsk koriander

1 tsk garam masala

2 tsk gurkmeja

2 msk citronsaft

0,5 tsk salt

1 krm cayennepeppar

Övrigt:

ca 700 g kycklinglårfilé

1 ½ dl grekisk yoghurt

90g smör (uppdelat i tre lika stora klickar á 30 g vardera)

1 gul lök

2 msk tomatpuré

2 dl passerade tomater

3 dl grädde

Gör så här:

Fin hacka vitlöken och ingefäran och rör samman detta med kryddorna och saltet.

Ta hälften av kryddpastan och lägg i en bunke. Rör ner yoghurten till en jämn och fin yoghurtmarinad.

Skär kycklingfilén i bitar och rör ner den i marinaden. Låt den stå minst 30 minuter men gärna längre.

Värm upp en stekpanna med 30 gram smör. Lägg i den marinerade kycklingen i stekpannan och låt den brynas till den fått lite färg på båda sidor. Lägg sedan över de brynta kycklingbitarna på en tallrik.

finhacka löken. Lägg en klick med 30 gram smör i stekpannan och bryn nu den hackade löken ihop med resten av kryddpastan. Man får peta runt i den lite så att den löser upp sig. Låt bryna i cirka fem minuter, och tillsätt sedan tomatpurén. Bryn i några minuter och tillsätt de passerade tomaterna och grädden. Låt det puttra 2–3 minuter. Tillsätt det sista av smöret (30gram).  Blanda ner kycklingbitarna, och låt alltihop puttra samman ett ca 10 minuter. Servera med basmati ris och naan bröd.

Indisk Butter Chicken
Indisk Butter Chicken

Naanbröd

1 tsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)

1 dl fingervarmt vatten

1,25 dl fingervarm mjölk

1 msk flytande honung

2 dl grekisk yoghurt

9 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 nypa salt

värmetålig olja att steka i, t ex matolja eller solrosolja

Vitlökssmör:

125 g smör

1 vitlöksklyfta

1 msk hackade, färska kryddor, tex basilika/timjan/oregano

Gör så här:

Degen:

Mät upp 1 tsk jäst i en bunke. Värm vatten och mjölk tillsammans i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner vätskan i bunken över jästen och rör tills jästen löst sig. Rör ner honung och grekisk yoghurt.

Blanda 9 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat och en nypa salt i en egen bunke. Rör ner detta i smeten, och arbeta den i maskin eller med degkrokarna till en elvisp. Degen behöver bara arbetas ett par minuter, den ska vara ganska kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i en timme.

Utbakning:

När degen jäst klart – smält 125 g smör i en liten kastrull. Häll hälften i en kopp, och behåll hälften i kastrullen. (Detta ska du sedan ha till att pensla naanbröden med.)

Dela den jästa degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund platta. Den ska vara så stor att den får plats i stekpannan och tar upp så mycket som möjligt av dess stekyta. Stekpannan ska vara ganska så varm.

 Pensling:

När du kavlat ut degbiten till en platta ska den penslas med det smälta smöret från koppen. Pensla på ena sidan när den ligger på köksbänken, och lyft över den på en plan tallrik samtidigt som du vänder den. Pensla sedan den andra ytan. (Tallriken är för att du inte ska kladda ner bakbordet och undvika att nästa degbit fastnar.) Skulle smöret i koppen stelna till kan du bara värma det i mikron några sekunder.

Stekning:

Häll lite värmetålig olja i stekpannan och svep snabbt runt oljan med ett hushållspapper i stekpannan. Släpp ner naanbrödet och lägg på ett lock. Stek under lock i en minut. Vänd brödet och stek lite längre på andra sidan, cirka 1-2 minuter, den här sidan utan lock. Lägg sedan över naanbrödet i en kökshandduk.

När alla 8 naanbröd är stekta och ligger inslagna i kökshandduken, ta kastrullen med det smälta smöret och pressa ner 1 vitlöksklyfta i det. Låt det bubbla och fräsa en stund på spisen så att smöret verkligen tar smak från vitlöken, och dra det sedan från värmen. Rör ner 1 msk hackat kryddgrönt om du vill, men det är inte nödvändigt. Pensla varje naanbröd med detta innan du serverar dem, eller ställ fram naanbröd och smält vitlökssmör på bordet och låt gästerna få pensla själva.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar