Det allra första……

Så var det dags att skriva mitt allra första inlägg. Det är med en skräckblandad förtjusning att gå in i detta. Jag är egentligen ingen skrivare och det har jag aldrig varit. Brukar undvika det i det längsta finns det någon annan som vill så håller jag mig undan.

Jag sitter i nuet ute på min balkong solen lyser och en lätt sommarvind blåser i mitt hår. Mätt och belåten efter en lite sopplunch.

Sommarsoppa

Sommarsoppa

Detta behöver du

5dl vatten

1st grönsaksbuljongtärning

3st morötter

3-4st potatisar

½st blomkålshuvud

2st vårlökar

¼ vitkål

75g sockerärtor

2dl grädde

Gör så här:

Skala morötter och potatis skär i bitar, bryt blomkålen i små buketter och strimla vitkålen.

skär ner vårlöken och della sockerärtorna på längden.

Koka upp vattnet med buljongtärningen och lägg i alla grönsaker förutom vårlöken och sockerärtorna.

Koka i ca 10 minuter. Slå på grädden och kocka till grönsakerna är mjuka smaka av med salt och peppar. När det är dags för servering vänd då ner vårlök och sockerärtor för ett snabbt uppkok.

sommaren rullar på.

Det är söndag och en första semestervecka har passerat livet känns helt enkelt behagligt. Mina två barn kommer snart hem efter de tillbringat helgen hos deras papp

Jag fundera på vad kvällens middag ska bli. Jag går igenom minna gamla recept samt fundera vad för livsmedel som finns hemma och vad jag kan laga utav dem. 

Samtidigt rör sig många tankar i mitt huvud, hur ska man få till en snygg blogg, hur ska den se ut när man lärt sig mer, detta är ju så nytt och jag är en nybörjare.

En rätt till som är så god i sommarvärmen.

Pansanella

Panzanella

4 skivor surdegsbröd

2-3 msk olivolja

salt

500 g tomater Valfria (jag hade babyplommon)

½ gurka

1 st rödlök

1 st. gul paprika Hyvlad parmesan

½ kruka basilika

Olivolja

Balsamvinäger

Svartpeppar och havssaltsalt

Gör så här

Skär eller riv brödet, stek det i oljan salta. Låt svalna.

Dela tomaterna på hälfter. Skala och skiva löken tunt

Dela gurkan på längden och ta bort kärnhuset, skär sedan i halvmånar, dela paprikan i munstora bitar.

Lägg grönsakerna och brödet på ett salladsfat. Blanda i riven basilika och hyvlad parmesan

Ringla över olivolja. Balsamvinäger salt och peppar.

Jag hade kvar lite stekt kyckling som jag serverade till. men det gör man som man vill….

Funderingar

Det är en sak som jag vill bli bättre på….eller det finns ju många men en utav dem. Jag har ju min system kamera eller rättare sagt två kameror som bara har legat i ett skåp e flera år.  Så det är en sak jag vill ta tag i och även en anledning till att jag tog tag i ett skapa en blogg….. Tänk att kunna laga god mat, lägga upp fint och sen skapa finna kort….

Dagarna rullar på

Nattjästa frallor

Hej på er denna regniga måndag. Dagen här började med en blöt promenad med Laban. han har inte det minsta ont av att det regnar, han är lika glad att få komma ut och nosa oavsett väder. Men vad skönt det är att få börja dagen med frisk luft. När vi kom in satte jag igång med att baka ut degen som jag gjorde i går precis innan jag gick och la mig. Nattjästa frallor är helt fantastiskt gott att få äta till frukost och det är inte alls svårt att göra. 

Nattjästa frallor

25 g jäst

5dl mjölk

5-7dl vetemjöl

2dl rågsikt

1,1/2tsk salt

2msk honung

2msk neutralolja

Gör så här:

Dag 1

· Smula ner jästen i en bunke tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst upp sig.

· Blanda i salt, olja och honung. Tillsätt mjölksorterna och blanda ihop. Degen ska vara lös det ska inte gå att knåda.

· Täck degen med plastfolie. (Min bunke har ett tillhörande lock så det använde jag). Ställ in i kylskåpet och låt jäsa över natten.

Dag 2

· När du ska baka ut så sätt ugnen på 250 grader. Ta fram degen ur kylen och häll upp på ett mjölat bord.

· Forma degen till en korv utan att knåda. Dela den sen i 10 lika stora bitar. Lägg dem sen på en bakplåtspappersklädd plåt.

· Ställ in plåten i mitten av ugnen och samtidigt du det kastar du in några isbitar i botten för att få en ångfunktion. Grädda i ca 10 minuter och efter halva tiden sänker du till 200 grader.

· Ta ut dem och låt kallna på ett galler.

Nattjästa frallor

Ett riktigt gott tips.

Flate bread

Dagarna går på i ett rasande tempo. Tiden snurrar allt fortare och fortare. Idag är en sådan där härlig lugn fredagsmorgon när inget är planerat. Förutom en tur till skogen för att fylla en bytta med blåbär. Så det finns till höstens pajer eller till en sylt som man kan toppa pannkakorna med.  

Idag har jag bakat lite bröd……. dessa är så goda liknar lite pizza men så försvinnande goda.

De är flate bread. Har du inte smakat de för ut så gör det. Men det är på egen risk du kan bli beroende.

Flate bread

25g jäst

2.5dl vatten

05tsk salt

2msk olivolja

2msk honung

5-6dl vetemjöl special

Fyllning 1

200g färskost jag använde (crèmebonjour vitlök)

1dl crèmefraiche

Salt och peppar

4-6st färskpotatis

1-2 msk olivolja

Picklad rödlök

0.5dl vinäger

1dl socker

1,5dl vatten

2st röda lökar

½ st rödchili

Fyllning 2

75 g smör

2st vitlöksklyftor

½ kruka persilja

Salt och ny mald svartpeppar

Crema di Balsamico

Gör så här

Börja med den picklade rödlöken om du väljer den fyllningen eftersom det är bra om den för så i minst 30 minuter. Blanda vinäger, vatten och socker i en bunke och rör tills sockret har löst sig, skala och skiva löken tunt. Dela chilin och ta bort kärnorna och skiva den tunt. Lägg löken och chilin i en glasburk med lock häll över lagen. Skruva på locket och ställ kalt tills användning.

Sätt ugnen på 225 grader

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke tillsätt salt,

Häll på vattnet och lös upp jästen tillsätt olja och honung.

Blanda i vetemjölspecial lite i taget tills du har en smidig deg.

Plasta in och jäs i minst 30 minuter.

Vänd upp degen på mjölat bord och dela i fyra bitar. Kavla ut till platta ovala brödkakor.

Lägg dem på två bakkladdsklädda plåtar och bred på fyllningarna.

Medan degen jäser blanda ihop en eller båda fyllningarna om du vill ha båda men halvera då satsen.

Fyllning 1 blandar du ihop färskosten med crèmefraichen saltar och pepprar efter smak

Skivar potatisen tunt gärna på en mandolin.

När du kavlat ut degen brer du på ostblandningen på (2 eller 4 av dem).

Sen täcker du med tunnskivad potatis pensla potatisen med olja och salta. Z

Sätt in i ugnen i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk och bröden fått en fin färg.

Toppa med dem picklade rödlöken

Fyllning 2

Rör ihop rumsvarmt smör med finhackad vitlök och finhackad persilja smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på de utkavlade bröden droppa över Creama di Balsamico

Sätt in i ugnen 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.

På min bild ser ni att jag gjorde två flate bred med en av varje fyllning samt av halva degen gjorde jag en vriden baguette 🙂  

Strandhäng

Gårdagen blev en dag på stranden det gäller att ta vara på de soltimmar man får. Jag tror det är viktigt med sol det fyller på ens batterier så man mår bra även när mörkret kommer framemot hösten.

Och vad hör inte sommaren till

Om inte skaldjur.

Moules marinieres

Efter en lång dag med sol och bad är det gott att komma hem och ta en dusch och bli av med saltvattnet i håret och på kroppen. Sen göra något enkelt att äta i den sena sommar kvällen. det gäller som sagt att ta vara på varje minut av sommaren. Det blev musslor och bubbel. Musslor är enklare än vad man tror att få till.

Moules marinieres

1kg musslor

1st banan schalottenlök

1st vitlöksolo

1/2st Rödchili

2msk fiskfond

2dl vatten

2dl vittvin

2dl grädde

1msk olivolja

Salt och peppar

persilja

Gör så här

Tvätta musslorna noga i kalt vatten. Se till att de är hela och stängda. Är de öppna knaka de försiktigt i diskbänken, stänger de sig inte släng dem.

Hacka löken och vitlöken fint. Dela chilin och ta bort kärnorna. Strimla den tunt.

Stek lök och vitlök i oljan utan att de tar färg. Tillsätt chili och musslorna.

Häll på vin, fond, vatten och grädden. Sätt på och koka i 3-4 minuter tills musslorna öppnat sig. De som inte öppnas kastar du.

Lyft upp musslorna i en stor skål och låt soppan koka ner lite ca 15 minuter smaka av med salt och peppar. Häll den över musslorna och strö över hakad persilja

Servera med en baguett eller rostat bröd

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar