Innehåller annons länkar
Lussebullar i två varianter. Degen är supersaftig. degen delade jag i två. ena gjorde jag klassiska lussebullar och den andra hälften blev en bulle fylld med vaniljsmör, penslad med smör och doppad i socker. Och ja den som har ögat med sig så finns det inga russin i den klassiska. det är bara för ingen i familjen uppskattar russin i lussekatter……..
Lussebullar X 2
5 dl mjölk 3%
50 g jäst för söta degar
0,5 g saffran (1 pkt)
1 tsk strösocker
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 dl strösocker
14 dl vetemjöl special (840 g)
Vanilj fylning:
Fyllning:
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
Blada ihop till en smidig bredbar smet
Penslig:
1 ägg
25 g smör
1 dl strösocker
russin
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter
Dela degen i två Knåda den ena degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 18 bitar. Rulla varje bit till en rulle och rulla in ändarna åt varsitt håll till ett S.
Den andra degen kavlar du ut till en rektangel och brer på vaniljfyllningen. Vik över på mitten. Tryck till lite. Skär ca. 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30–45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
(Ska du pensla bullarna med smör och vända dem i socker så ska du inte pensla dem med ägg. Annars penslas bullarna med uppvispat ägg och garneras russin)
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
De bullar du vill ha socker på penslar du med smält smör och vänd direkt i strösocker.