Innehåller annonslänkar.
Å vad glad man blir när man hittar en bit hälleflundra i frysen. Så god fisk som man får una sig ibland. Denna hittade jag faktiskt i disken med ät snart varor. Så bra att bara köpa och lägga i frysen om man inte ska äta på en gång. I de diskarna kan man göra mycket bra fynd. Denna gången fick hälleflundran sällskap av den fantastiskt goda såsen. Sandefjordsås samt sparris och färskpotatis.
Så varsågoda och smaklig spis. Hälleflundra med sandefjordsås
Följ mig gärna på Instagram veronicas_mat

Hälleflundra med sandefjordsås
4 st hälleflundrafiléer (ca 150-200 g vardera)
Salt och svartpeppar
Citronsaft
1 knippe sparris
800 g färskpotatis
Rimlag:
1 liter vatten
1/2 dl salt
Sandefjordsåsen:
1 dl grädde
1 dl crèmefraiche
100 g smör
50g stenbitsrom
2 msk hackad gräslök
1 tsk citronsaft
Salt
Gör så här:
Förbered rimlagen: Rör vatten och saltet tills det löst sig helt i en bunke. Lägg i hälleflundrafiléerna. Låt fisken rimmas i kylskåpet i 1 timme. Detta gör fisken extra saftig och smakrik.
Förbered ugnen: Värm ugnen till 125 grader.
Stek hälleflundran: Efter rimningen, ta upp fisken ur lagen och torka den lätt. Stek dem i smör på båda sidor på hög värme tills de får en gyllene färg, cirka 1-2 minuter per sida.
Baka i ugnen: Lägg den stekta hälleflundran i en ugnsform och baka i ugnen tills fisken når en innertemperatur på 44 grader, vilket tar cirka 15 minuter beroende på tjockleken på filéerna. Ta ut och låt sedan vila till ca 48 grader.
Förbered sparrisen och potatisen. Skär bort de träiga ändarna på sparrisen och koka dem al Dente i saltat vatten. Tvätta eller skalla potatisen och koka även den mjuka i saltat vatten.
Gör Sandefjordsåsen:
Koka upp grädden i en liten kastrull.
Vispa i crèmefraiche och låt det koka upp igen.
Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret, lite i taget, tills såsen är tjock och krämig.
Smaka av med citronsaft och salt
Servera hälleflundran med Sandefjordsåsen tillsammans med sparrisen och färskpotatis. Strö till sist över hackad gräslök.


