BAGELS

Varför inte passa på att baka denna dag??

Jag är nog barnsligt förtjust i Bagels. Ett bröd som man vanligt vis tror kommer från USA. Men från början är det faktiskt ett polskt bröd som spridits av judiska emigranter. Man kan smaksätta dem egentligen hur man vill. Jag gjorde vanliga utan någon smak. men man kan blanda i både kanel, blåbär eller brynt lök mm.mm. Och Sen kan man ju fylla dem med nästan precis vad som helst men oftast med en bas av Cream Cleese.

BAGELS ca16 st

25 gr smör

5 dl mjölk

50 g jäst

2 tsk salt

2 msk honung eller sirap

13-14 dl vetemjöl special

Till kokning:

3 liter vatten

2 msk salt

Till pensling:

1 vispat ägg 2 msk sesamfrön eller vallmofrön

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.

Smula jästen i en degbunke och häll på degvätskan rör om till jästen har löst upp sig. Tillsätt salt och honung och hälften av mjölet.

Arbeta degen i 5 minuter tillsätt under tiden resten av mjölet. Knåda i ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Jäs degen i 30 minuter. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sätt på ugnen på 225 grader.

Ta upp degen och dela den i ca 16 bitar och forma dem till ringar.

Koka sen ringarna i 2 minuter några åt gången. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Lägg dem sen på  bakplåts klädda plåtar och pensla dem med ägget och strö på sesamfrön eller vallmofrön.

Grädda i mitten utav ugnen i 15-20 minuter. Låt dem sen svalna på ett galler.

Fyll dem sen med valfritt innehåll.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar