Nu är skogen full av blåbär, så det går inte att ta en tur i skogen utan att få med några hem. Sen blir det till att tänka ut något att baka. Paj är alltid gått. Jag är den som oftast brukar göra en vanlig smulpaj. och ja jag är en av dem som inte är förtjust i versionen med havregryn i pajdegen. Jag vill bara ha smör, mjöl och socker i.

Men idag tvistade jag till det och valde att baka en paj som jag inte bakat förut. Så det blev en Amerikansk inspirerad variant.

Amerikansk Blåbärspaj

2,75 dl Vetemjöl

2 dl majsmjöl

1 krm salt

200 gr mjukt smör

2 dl råsocker/rörsocker

1 ägg

5 dl blåbär

3 msk råsocker/rörsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader

Vispa samman smör och socker med en elvisp. Tillsätt ägget och blanda till sist i

siktat vetemjöl, majsmjöl och salt.

Tryck ut ¾ utav degen i en form på 20 cm med löstagbarbotten. Tryck degen jämt över botten och ca 2,5 cm upp på kanten.

Blanda blåbären med 3 msk råsocker/rörsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Lägg på en bit folie mot slutet om kakan blir för mörk.

Du måste ha lite tålamod nu, pajen behöver få vila en liten stund. Låt pajen åtminstone få svalna i

1 timma och servera den sedan med lite grädde eller vaniljglass. Smaklig spis hoppas du också gillar den.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar