Hej på er vänner. ojoj vad tiden rusar fram. I morgon är det redan 1 december och julen står verkligen för dörren. Det är även den 1.a advent. det är galet. Börjar ni bli färdiga med advents pyntet? har ni fått fram adventsljusstakar och stjärnorna? Jag har lite kvar att fixa….
Nu ska ni få ett recept på en fantastiskt god paj. Passionsfruktpaj. En sött syrlig härlighet. Jag gjorde den förra veckan till min mamma. hon fyllde nämligen 80 år. Jag och mina barn hade bestämt att vi skulle åka och överraska henne med en champangefrukost. Och hon blev verkligen överraskad när vi stod utanför hennes och papas hus och ringde på dörren kl 8.
Passionsfruktpaj
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör
1 äggula
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
4 passionsfrukter
1,5dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad juice av 1 lime
Garnering: 3 passionsfrukter och färska hallon
gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 14 bitar), i bottnen och runt kanten. Låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt.
Dela passionsfrukten i halvor och skrapa ut fruktköttet. Rör ner det och övriga ingredienser till fyllningen.
Häll fyllningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna. Gärna i kylen över natten. Garnera med passionsfrukter och hallon. servera med vispad grädde