innehåller annonslänkar
Nu kommer ni få årets första middagstips. En frestelse men såklart inte en Jansonsfrestelse. Nu får det kanske vara slut med julmat. Ev kan det komma något men med en tvist…… Här har jag gjort en köttfärsfrestelse.
Jag tycker om mat som man kan göra mycket av och i ugn. Det går ganska så fort. (oftast eller det sköter sig nästan själv). och att göra mycket av är så praktiskt för då kan man på samma gång få några matlådor att ta med till jobbet eller skolan.
Köttfärsfrestelse
800 – 1000 g potatis
500 g köttfärs
1 packet bacon
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
0.5 dl tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 dl vatten
2 tsk oregano
2 tsk timjan
4 dl grädde
2dl mjölk
Salt och peppar
2,5 dl lagrad riven ost
Smör eller olja att steka i.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva lök och vitlök och strimla bacon. Stek köttfärsen i olja och eller smör. Låt sedan bacon, lök och vitlök fräsa med. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, timjan, oregano, fond och vatten. Smaka av med salta och peppra.
Skala potatisen och skiva den i stavar för hand eller maskin.
Varva potatis och köttfärsröran i en ugnsform, avsluta med ett lager potatis.
Blanda grädde, mjölk, salt och peppar och häll det i formen, strö riven ost på toppen. Gratinera tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg ca 45 minuter. Servera med sallad.