Tiden verkligen rusar fram. Det är knappt en vecka in i april och här hemma har vi haft två födelsedagsbarn. Min dotter Cornelia har fyllt 18 år. Det är helt galet. hur gick det till?? Så vi har firat hela helgen. På lördagen var det det obligatoriska släkt kalaset. med God mat och tårtor….
Fläskfilé, bacon, purjolök och mango chutney gryta
600 g fläskfilé
1 msk smör el margarin
Salt
Peppar
140 g bacon
½ purjolök
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk kalvfond
3msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1 röd paprika
Salt och Peppar
Gör så här:
Putsa och skiva köttet. Bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör och lägg över det i en gryta. Salta och peppra köttet.
Strimla bacon och skiva purjolöken. Fräs bacon och purjolök tills baconet börjar få färg och lägg över i gryta.
Tillsätt vatten, grädde, fond, mango chutney och soja och koka i 10 minuter.
Strimla paprikan och lägg i grytan. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar servera med valfritt tillbehör och en salad.
Och ett par tårtor på det
Franskchoklad tårta
250 g smör
400 g mörk choklad
4 dl strösocker
2 krm salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
Chokladganache
400 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i biten och smält chokladen i smöret. Stäng av värmen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en långpanna, 22–35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.
Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad i en skål. Tillsätt vispgrädde och rör om till en slät chokladsmet.
Bred ut chokladsmeten över chokladbottnen. Låt den stelna i kylen. Servera med vispgrädde.
Och sist men inte minst…..
Red velvet cake
5.25 dl strösocker
3 ägg
5.25 dl vetemjöl
1.5 tsk bikarbonat
0.75 tsk salt
1,5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
3,5 dl filmjölk
5 msk röd karamellfärg
Fyllning och topping
5 dl vispgrädde
300 g philadelphia
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Klä en liten (ca 26 cm) springform med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Vispa socker och ägg luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med filmjölk, olja 0ch vinäger. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i 50-60 minuter beroende på vilken ugn. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och skär den sedan i 3 våningar. Under tiden kaka svalnar vispar du ihop alla ingredienserna till fyllningen och toppningen. Bred ut på varje lager och på och runt om kakan.
Jag dekorerade kakan med odense guldpulver