BBQ sås vad tycker ni om det? Jag har länge tänkt att det gillar jag inte och fråga mig inte varför. Det kan ju vara så att jag ätit någon som inte varit så god. Eller att jag set något recept där det har varit mycket ketchup i. Jag är faktiskt inte så förtjust i ketchup, det är bara några få rätter det är gott till tycker jag.

Men nu har jag blivit överbevisad det är faktiskt gott med BBQ sås. Och det blev jag faktiskt under våran semester i Spanien i sommar på en ort som heter Torrevieja. Ett resmål som jag besökt vid ett flertalet gånger tidigare då min mamma och pappa ägde en lägenhet just i Torrevieja under min tonårstid. Men det är många år sedan.

Nåväl åter till BBQ såsen. Vi var nämligen på en fantastiskt god Mexikansk restaurang. En av de bästa vi varit på. Restaurangen heter EL CHARRO NEGRO och där var en av rätterna vi tog Kycklingvingar i BBQ sås.

Nu är ju inte dessa bilder de bästa. Förlåt för det.

Men hur som helst så fick jag/vi mer smak. Så efter jag googlat runt lite och inte riktigt hittat en BBQ sås som jag fastnade för gjorde jag min egna variant.

Veronicas BBQ sås

2 st schalottenlökar

2 st vitlöksklyftor

2 msk olja

2 msk tomatpuré

1-2 msk chipotlepuré

1 bit ingefära

1 lagerblad

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

1 dl äppelcidervinäger

½-1 dl vatten

1 st tomat

1 skvätt japansksoja

½ grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

Hacka löken och vitlöken. Lägg ner i en kastrull med oljan tillsätt skivad ingefära fräs en liten stund tillsätt tomatpuré och chipotlepuré fräs i 1 minut. Tillsätt kryddor, vinäger och vatten och den hakade tomaten.

Koka i 20 minuter mixa den slätt och smaka av med soja och eventuellt lite salt.

Till detta serverade jag kycklingben som jag stekt med salt och peppar i olja och smör samt ris som jag piffade till lite med limesaft och zest från en lime, lite hackad koriander och ärtor.

Några ost quesadilla till fick det också bli.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar