Äppelkaka
äppelkaka

Äppelkaka

Hösten är enligt almanackan och månaden här, då september faktiskt är den första höstmånaden. Men vi har ju faktiskt fått fantastiskt fint väder den gångna vecka och det verkar som det fortsätter några dagar till. Det är faktiskt sommarvärme. I Trollhättan i alla fall. Man går om kring i t-tröja och shorts eller en klänning. Jag tror att det väldigt nödvändigt för vårat välmående. Höst och vinter blir nog lite lättare då. Sommaren var ju som den var. Man blir glad av att få se solen och en blå himmel. Något annat som kan gör en glad är väl en god kaka. En äpplekaka kan ju vara tillpass nu när trädgårdarna dignar av äpplen.

Äppelkaka

125g rumsvarmt smör

1 ½ dl socker

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 msk mjölk

2–3 äpplen

2 msk socker

½ msk kanel

Smör och ströbröd till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant ca 24 cm.

Rör smöret och sockret pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt därefter vetemjöl och bakpulver och till sist i mjölken. Rör till en slät smet. Häll smeten i formen.

Skala och klyfta äpplet i tunna klyftor. Lägg dem i en påse med sockret och kanelen och skaka så det blandar sig. Stick ner äppelklyftorna tätt intill varandra i smeten Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter

Äppelkaka

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar