Jordgubbsmoussetårta med fläderpannacotta

Jordgubbsmoussetårta med fläderpannacotta

innehåller annonslänkar

En fantastiskt god sommartårta gjorde jag till Dotterns student mottagning. Den blev väldigt uppskattad och fick mycket beröm. Det är en riktig sommar dröm med smak av fluffig jordgubbsmousse och en puck av fläderpannacotta i mitten. Den är inte alls svår att göra men det tar lite tid.

Ni får gärna besöka min Instagram https://www.instagram.com/veronicas_mat/

Jordgubbsmoussetårta med fläderpannacotta
Jordgubbsmoussetårta med fläderpannacotta

Jordgubbsmoussetårta med fläderpannacotta

 24 cm form

Ljus kladdkaka

150 gr smör

3 st ägg

3 dl socker

3 dl mjöl

3 tsk vaniljsocker

1 citron, finrivet skal

En nypa salt

Gör så här:

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt. Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 25 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu rörlig i mitten. Låt kallna helt.

Fläderpannacotta

3,5 st gelatinblad

3 dl koncentrerad flädersaft

2.5 dl grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Koka upp grädde och saft. Ta av från värmen och blanda ner det urkramade gelatinet. Häll upp ett lagom tjockt lager pannacotta i en mindre form, täckt med plast, än du gjuter hela tårtan i ( tex en 18 cm form om du använder en 24 cm till hela tårtan). Blir det pannacotta över kan man gjuta det i mindre silikonformar för tex dekorering av tårtan. Låt stelna och frys sedan som en ”puck”.

Jordgubbsmoussen

5 st gelatinblad

500- 600 gram mixade jordgubbar

3 äggulor

2 dl florsocker

5 dl vispgrädde

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Mixa jordgubbarna till en slät pure.    Vispa florsocker och äggulor poröst. Vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad. Värm cirka en dl av jordgubbspurén, krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma jordgubbspurén så att den löser sig. (Den ska inte koka).  Blanda sedan ner den i äggröran med resten av jordgubbspurén, rör till en slät smet. Vänd sedan ner grädden till en slät smet.

Montering:

Lägg gärna plast på insidan av formen du bakat botten i för att få en fin kant. Lägg i tårtbotten. Häll lite av jordgubbsmoussen över botten. Lägg den frysta fläderpannacottan på moussen och häll sedan över resterande mousse. Skaka på formen så det blir jämnt. Ställ in i frysen och ta fram och låt tina långsamt i kylskåp innan servering. Garnera som du vill.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar