
Det kan nog inte ha undgått någon att det är ett svampår i år. Jag brukar inte hitta så mycket svamp eller svamp å svamp jag håller mig till Gula kantareller och trattkantareller.




Men i år är skogen full av dem. Varje gång jag går ut i skogen så hittar jag några. ja det finns ju de som hittat 50-100 liter det har inte jag men hittat så vi klarar vårt lilla hushåll. Nystekta kantareller är så gott. Veckans skörd blev bl.a. en kantarell paj några makor så klart och en kantarell sås. här kommer recept på kantarell pajen.

Kantarellpaj med bacon.
Pajdeg
150g smör
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 dl kantareller
10 cm purjolök
1 packet bacon
150g riven prästost
Äggstanning
3 ägg
1dl mjölk
2dl vispgrädde
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Bland ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut i en form (26–28 cm). ställ in i kylskåpet ca 30 minuter. Ta ut och nagga degen med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter.
Fyllningen: Rensa kantarellerna och skär dem i grova bitar. Lägg i dem i en varm panna och låt dem svettas. Skiva under tiden purjolöken och baconet.
När vätskan från svampen kokat in tillsätt smöret fräs i någon minut. Tillsätt nu bacon och purjolöken fräs ca 5 minuter.
Äggstanning: Vispa i hopp ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra.
Fyll pajskalet med svamp och bacon fräset. Strö över den rivna osten och till sist äggstanningen grädda i ca 40 minuter.


