Plommongallete med smak av mandel

Plommongallete med smak av mandel

Innehåller annonslänkar

Vilken fantastisk höst vi har. Ett riktigt sen sommar väder med en temperatur på nästan 20 grader och det verkar fortsätta in i nästa vecka… verkligen härligt. Idag ska vi på 5 års kalas. Det är mi systers dotterson som fyller år. Jag tycker det är så roligt att få träffa alla nära och kärra. det blir ju nästan bara när någon fyller år som man träffars då alla har så mycket med sitt.

Förresten har ni plommon i era trädgårdar eller några över av andra anledningar….Då är denna plommon och mandelgallete något ni borde prova…………

Följ mig gärna på Instagram veronicas_mat

Plommongallete med smak av mandel
Plommongallete med smak av mandel

Plommongallete med smak av mandel

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl strösocker

1/2 krm salt

1 dl riven mandelmassa

8–10 plommon

3 msk rårörsocker

1 dl mandelspån

Gör så här:

Nyp snabbt ihop smör, ägg, vetemjöl, mandelmjöl, strösocker och salt till en smidig deg. Låt vila i kylen i 30 minuter

Sätt ugnen på 200 °C.

Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Skjut över pappret på en plåt. Strö över mandelmassa.

Dela, kärna ur och skiva plommon. Fördela i ett fint mönster över kakan, 3 cm från kanten. Vik in kanterna och strö över rårörsocker och mandelspån.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills galetten är gyllene.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar