SAGOLIK RATATOUILLE – CONFIT BYALDI

SAGOLIK RATATOUILLE – CONFIT BYALDI

Innehåller annonslänkar

Minns ni filmen Ratatouille- Alla kan laga mat? Det är en animerad film om en råtta som kan laga mat. I slut av filmen lagar de denna rätt ratatouille- confit byaldi. Det är en fransk maträtt som ofta äts i form av en gryta på den franska landsbygden. Maträtten innehåller bl.a. zucchini, paprika aubergine och tomat. I filmen lagar de ratatouillen i en mer förfinad och elegantare form, nämligen confit byaldi.

Jag har gjort den ett flertalet gånger och den är verkligen god och inte så krånglig som man kan tro. Receptet jag har lånat av Filip Poon https://youtu.be/Z6iYuOrUhB8

I recept står det att man ska grilla paprikorna. Jag köper färdiga på burk. Man kan ju också ha dem i ugnen om.

SAGOLIK RATATOUILLE – CONFIT BYALDI
SAGOLIK RATATOUILLE – CONFIT BYALDI

SAGOLIK RATATOUILLE – CONFIT BYALDI

3 zucchini

2 aubergine

4 plommontomater

2 röda paprikor (Finns grillad på burk)

2 plommontomater

1 vitlöksklyfta

2 msk rosmarin

0,5 gul lök

2 dl buljong

3 msk olivolja

Salt och peppar

Basilika (till servering)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 100 grader. Blanchera och skala 4 tomater. Grilla paprikan i en belagd stekpanna, på grillen eller över en gasspis tills de är mjuka och skalet är svart. Lägg direkt i en plastpåse och låt vila. Skala bort det brända lagret och ta ut kärnhuset.

Lägg paprikan i en mixer. Tillsätt 2 tomater med skal, vitlök, rosmarin, gul lök, buljong, olivolja och salt och peppar. Mixa till en slät sås med relativt lös konsistens. Späd eventuellt med lite vatten.

Skär de skalade tomaterna i tunna skivor med en vass kniv. Använd sedan en mandolin för att skära zucchini och aubergine i cirka 2 mm tjocka skivor.

Lägg ett lager sås i botten på en stor traktörpanna eller ugnsform. Placera de tunna grönsaksskivorna omlott i en ring längs med ytterkanten och arbeta dig inåt. Toppa med salt, peppar, olivolja och rosmarin. Täck med en formanpassad bit bakplåtspapper och ställ in i ugnen.

Baka i 70 minuter med bakplåtspappret och därefter 20 minuter utan. Garnera med basilika vid servering. Ät som den är med tex bröd eller som tillbehör till kyckling eller en köttbit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar