Innehåller annonslänkar
God förmiddag. Idag är det fredag den 9 augusti. Helgen i antågande och även rulltårtans dag idag. Det kan man ju passa på att fira. Frågan är bara vad för rulltårta man vill ha….. Men man kanske inte måste välja en man kan ju välja flera. Gillar ni mest med choklad eller med bär eller någon smörkräm?
Några som jag gjort tidigare
Rulltårtor
Nu ska ni få några mer förslag såklart. En klassisk Dröm rulltårta. En Blåbärs rulltårta och en kanske inte ny för många. En Pink velvet rulltårta. Pink velvet är en ljus variant av den populära Red velvet cake. Red velvet innehåller kakao med det gör inte Pink velvet varianten.
Instagram veronicas_mat
Drömrulltåra
3 ägg
1 ½ dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
Smörkräm
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Vispa ägg och socket vit och fluffigt i ca 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner med en slickepott.
Lägg över på en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30x40cm). Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter
Strö över socker på kakan direkt när den kommer ut från ugnen och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Lossa pappret som kakan gräddats på, låt kakan svalna.
Vispa under tiden ihop smörkrämen. Vispa det rumsvarma smöret flugigt. Tillsätt sen florsocker, vaniljsocker och äggulor och blanda till en slät kräm. Bred ut på kakan och rulla sen ihop från långsidan. Låt den ligga svalt innan servering så att smörkrämen sätter sig.
Blåbärsrulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Fyllning
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
1 dl blåbärssylt
1 dl färska eller tinade blåbär
1 knivsudd bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vit och pösigt. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker vispa försiktigt. Tillsätt mjölken och blanda väl. Bred ut smeten på en plåt (30×40 cm) med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter.
Vänd upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna
Vispa grädden med vaniljsocker och bakpulver. Vänd i de både blåbärssylten och blåbären. Bred ut på kakan och rulla ihop lägg över på ett fat med skarven ner.
Pink velvet rulltårta
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 tsk vinäger
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche
röd hushållsfärg (några droppar)
Fyllning:
1 msk vaniljsocker
100 g smör
200 g färskost, kall
2 dl florsocker
Gör så här:
ärm ugnen till 175 grader.
Vispa upp ägg och socker så det blir riktigt poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna i en skål.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten på låg hastighet.
Blanda alla blöta ingredienser i en annan bunke.
Vänd ned de blöta ingredienserna och vänd ihop allt med slickepott. Ta några droppar åt gången med den röda färgen tills du fått den färg du vill ha.
Häll smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Se till att smeten blir jämnt fördelad.
Ställ i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Vänd sedan upp på ett nytt sockrat bakplåtspapper.
vispa smöret 5-6 minuter, häll ned florsocker och vaniljsocker och vispa 1-2 minuter till.
Tillsätt färskosten och vispa så att du får en krämig fyllning.
Bred ut fyllningen på den avsvalnade rulltårtan, rulla ihop rulltårtan, se till att skarven ligger nedåt.
Pudra över florsocker