Ett väldigt gott bröd men det ta sin tid. Börjar du med det i dag kan du inte tro att du ska äta det idag. så varför inte vänta till helgen 🙂
Grytbröd
550 g vetemjöl special
50g durumvete
½ tsk torrjäst
3 dl kallt vatten
1 ½ msk salt
Gör så här:
Mätt upp de båda mjölksorterna i en bunke. Lös upp jästen och blanda i mjölet tillsätt salt och rör till en kladdig deg.
Täck degen med plast och ställ på Bänken/bordet för jäsning i 20–24 timmar. Mjöla bänken och händerna och häll ut degen dra nu ut den till en rektangel och vik den tre gånger likt ett tre slag.
Rulla nu degen och lägg den i en gryta med ett mjölat bakplåtspapper. Jäs nu i ca 2 ½ timma. Ställ in grytan i en kall ugn och sätt den på 250 grader. Efter 40 minuter ta av locket och låt brädet stå ytterligare 10–20 minuter. Ta ut brödet och lägg det på ett galler för att kalna i en timma då brödet fortsätter bakas inuti i och inte blir degigt.