
Är ni också av den mening att när fredagen kommer och man har en ledig helg framför sig. ((om man nu inte har ett yrke där man behöver arbeta helger också). Ja ni har förhoppnings vis lediga helger också). så vill man ha något gott att äta och kanske något gott i glaset också. Man får efter en veckas arbete lite att belöna sig med. Jag tycker om att få känna den lyxen att äta en god måltid. Det gör inget att det tar lite tid och är krångligt att laga. På fredagen kanske man inte vill stå så länge vid spisen men på lördagen kanske men har mer tid och ork. Och när söndagen kommer kanske man vill ha något som sköter sig nästan själv men gärna får stå på spisen länge och gotta till sig….. som någon god gryta eller en stek.
Igår blev det en gammal klassiker här hemma hos oss nämligen. Grekisk fläskfilépanna. i de flesta recept står det att den ska marineras över natten. Men det brukar jag inte göra då jag oftast kommer på att laga denna rätt samma dag jag vill äta den. Och jag tycker den är god ändå. Så här kommer receptet som jag brukar gör den. man kan om man vill byta ut fläskfilén om man vill.

Grekisk fläskfilépanna
600 g fläskfilé alt 700 g kycklinglår filé
Marinad
1 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk riven ingefära
3–4 pressade vitlöksklyftor
Salt och Peppar
Sås:
3 dl grekisk yoghurt
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk flyttande honung
1 st pressad lime
800 g potatis
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
250 g körsbärstomater
200 g fetaost
Gör så här:
Börja med att blanda marinaden till fläskfilén. Blanda rivna vitlöksklyftor och riven ingefära med olivolja, sambal oelek och soja.
Putsa och skiva fläskfilén. Lägg den i en påse och häl över marinaden. Låt den marineras 1–2 timmar men gärna över natten.
Skiva potatisen i klyftor och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper – salta över. Ställ in potatisen i ugnen, 220 grader i 10–15 minuter.
Skiva paprikor och lök. Halvera tomaterna och skär fetaosten i kuber.
Ta ut plåten och strö över fläskfilén och marinaden, paprikan och löken. Toppa med tomater fetaosten. Ställ in i ugnen igen i ca 35–40 minuter.
Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till den kalla såsen.



