Älgentrecote tillagad i ugn

Älgentrecote
Älgentrecote
Älgentrecote

Vet ni vad som gör mig lycklig? Det finns så klart många saker men en av dem är när man hittar en bit älgkött i frysen. Jag har nämligen fördelen att ha en pappa som är jägare och sticker till mig lite kött då och då. Och nu hittade jag en bit jag inte trodde fans kvar och det är faktiskt ren och skär lycka. Så om du har lite tid över är detta en god söndagsmiddag att laga till familj eller vänner.

Älgentrecote
Älgentrecote

Såsen blir så mustig och god när man gör den på stekskyn som bildas när man tillagar köttet. Så var det ju ett fantastiskt kantarell år så det passar så bra att ha till älgkött tycker jag. Men det är ju ett tycke eller smak och inte ett måste om man inte har några.

Älgentrecote tillagad i ugn

800 g älgentrecote

3 morötter

3 palsternackor

1 gul lök

1 msk timjan

Smör till stekning

Sås:

Stek skyn

3–4 dl vatten

3 msk vetemjöl

2 dl grädde

1 dl Crèmefraiche

2–3 msk kinesisk soja

Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 15 grader

Skalla och skiva lök, morot och palsternacka.

Krydda och bryn köttet runt om lägg det i en ugnsform tillsammans med steksmöret, rotfrukterna och löken. Ställ i i ugnen 45-60 minuter beroende på hur stekt du vi  ha den. (ex mellan 55–65 grader) mitt kött är mer välstekt. Och jag hade köttet inne i 60 minuter. Ta ut och låt köttet villa innan du skör i det. Under tiden gör du sås på stekskyn som bildats. Häll stekskyn i en kastrull tillsätt mjölet utblandat i lite vatten. Vispa tills det blandats väl. Tillsätt vatten, grädde och crèmefraiche låt koka i 3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med kokt potatis och valfria grönsaker jag valde kantareller.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar