Franskt lantbröd
Deg1
25 g jäst
2 dl ljummet vatten, 37 grader
2 dl rågsikt
Deg 2
3 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Deg 1 Lös upp jästen i vattnet, vispa ner rågsikt och blanda väl. Låt surdegen stå i rumstemperatur minst 6 timmar.
Deg 2 Blanda surdegen med övriga ingredienser. Arbeta degen kraftigt eller kör den i en hushållsmaskin i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölad bänk. Dela och forma till två avlånga bröd. Låt bröden jäsa på bakplåtspappers klädd plåt i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden längst ned i 25–30 minuter. Låt kalna på övertäckta på galler.