Pumpapaj
Pumpapaj
Pumpapaj

Pumpor i mat….

Det är lite underskattat. Det finns olika sorter och blir allt vanligare att hitta i våra affärer. Det vanligaste är att man hittar dem på hösten och runt halloween. Den berömda halloween pumpan som man oftast skär ut något mönster i, och sätter ut med ett ljus i. Är nog den vanligaste. Den går även att äta. Andra pumpor är butternut och muscat. Man kan tex koka, steka, ugnsbaka och baka med pumpan. Den är faktiskt nyttig och god också. Våg prova tycker jag…

Här har jag ett pumpapaj recept jag tycker är gott.

Pumpapaj
Pumpapaj

Pumpapaj

Pajskal

4 dl vetemjöl

1 msk socker

1 krm salt

150 g smör

1 äggula

2–3 msk vatten

Fyllning:

400 g pumpapuré av (Muscat eller butternut)

1 dl ljust muscovadosocker

1 dl strösocker

1 dl vispgrädde

2 dl kondenserad mjölk

2 ägg

1 äggula

½ msk kanel

½ msk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

½ tsk salt

Florsocker till garnering.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Dela på pumpan och ta bort kärnor och de trådiga.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper med snittytan ner. Baka mitt i ugnen ca 1 timma. Ta ut och låt svalna. Ta bort skalet och mixa slät. Sila så överflödig vätska rinner av. (Det blir säkert kvar pumpa kött så spara det tex till en soppa eller liknande).

Pajdeg:  Blanda ihop Vetemjöl, socker och salt. Tillsätt smöret i små kuber. Nyp ihop med fingertoppar eller använd en matberedare tills smöret är finfördelat, tillsätt äggulan och sedan vattnet lite i taget tills degen gått ihop. Låt vila i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.  Tryck ut i en form ca 24 cm. och grädda i 15 minuter   

Fyllning: Vispa ihop äggen, sockret och kryddorna blanda i pumpa, kondenserad mjölk och grädden. Fyll pajskalet och grädda i ca 50 minuter tills fyllningen stannat.  Låt pajen svalna och budra över lite florsocker. Servera med grädde eller vaniljglass

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar