
Det här är en sådan där enkel rätt som nästan lagar sig själv, bara att blanda ihop och kasta in i ugnen medans man hittar på något kul eller tar tag i det som måste göras ibland.
Köttfärslimpa.
800g köttfärs
5 msk ströbröd
2 dl grädde eller vatten
1 ½ tsk salt
2 krm vitpeppar
Smör till formen
Sås.
1dl vatten 4 dl grädde
1 msk soja
1msk kalv eller kycklingfond
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med grädde eller vatten tillsätt salt och peppar. Låt svälla några minuter. Blanda sen i färsen till en fin smet.
Smörj en ugnsform och forma färsen till en limpa. Sätt in i ugnen 45–55 minuter efter halva tiden ta ut och bre på senap. Och låt sen gå klart i ugnen.
Sås. Häll stekskyn som bildats i formen över i en kastrull tillsätt 2 msk vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt vatten. Grädde, soja och fond. Koka i 2–3 minuter smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och kokta morötter ev. lingonsylt.


