Stekt torsk med skaldjurssås.

Stekt torsk med skaldjurssås.
Stekt torsk med skaldjurssås.
Stekt torsk med skaldjurssås.

God kväll denna kalla tisdag. Nu känner man att vintern närmar sig det börjar bli riktigt kyligt ute. Så mössa och vantar åker på vare gång man ska gå ut nu. När jag var yngre frös jag aldrig, det spelade nog ingen roll hur kalt det var. Jag aldrig om mina händer. Men nu kan jag till och med frysa om dem inomhus. Man skulle kunna tro att jag är rökare men det är jag icke. Men jag har ett väldigt lågt blodtryck så det förklarar nog en del. Min pappa sa en gång att det nät och jämnt flöt runt. Ha ha. Nog om det ni har med all säkerhet redan ätit idag. Det har jag/vi också. Men jag tänker dela med mig av dagens middag till er, så kanske ni får lust att laga det en annan dag. Kanske redan i morgon vad vet jag.

Håll till godo och så får ni sova så gott.

Stekt torsk med skaldjurssås.
Stekt torsk med skaldjurssås.

Stekt torsk med skaldjurssås.

600g torskfilé

1 ½ dl vetemjöl

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

Smör till stekning

Sås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 dl grädde

2 msk hummerfond

½ citron (saft och zest)

1 msk dill

Salt och peppar

3 dl skaladeräkor

Gör så här:

Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat. Dela torskfilén på mitten om de är stora. Vänd dem i mjölet och stek dem ca 4–5 minuter på varje sida på medelhög värme.

Såsen:  Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet häl sedan på mjölk och grädde vispa tills såsen är klumpfri. Tillsatt dill, hummerfond och saften och zest från citronen.  Koka i 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar lägg till sist i räkorna och stäng av plattan.

Servera med kokt potatis och ärtor.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar