Kåldolmar

Något bland det godaste som finns är kåldolmar. Jag älska allt som har med kål att göra….Ja nästan allt i alla fall. Kålpudding är också fantastiskt gott. kålpudding är förvisso även enklare att tillaga. Men när man väl gör kåldolmar då är man i himmelriket……och till det mammas lingonsylt. Här har jag ett recept som man gjorde för , det innehåller ris för att färsen inte ska bli så stabbig.

Innstagram veronicas_mat

Kåldolmar
Kåldolmar
Kåldolmar
Kåldolmar

Kåldolmar

1 vitkålshuvud

600 g blandfärs

2 dl kokt kalt ris

1 dl ströbröd

2 dl mjölk

1 schalottenlök

1 ägg

Salt o peppar

Sky:

5 dl vatten

1 msk kalvfond

1 schalottenlök

Lite vitkål

½ -1 dl sirap

Några droppar soja

Maizena

Smör

Gör så här:

Ta bort roten på kålhuvudet och kocka det helt i lättsaltat vatten 10-15 minuter.

Blanda ris och mjölk, låt det svälla. Finhacka löken och stek den mjuk i rikligt med smör.

Tillsätt ströbröd i risblandningen blanda i ett ägg och rör i löken med smöret. Tillsätt färsen, salt och peppar. Blanda väl.

 Ta upp kålen och låsa ca 10 blad. Skär bort den hårda ”nerven” (spara till skyn).

Fördela färsen och rulla ihop. Lägg i en ugnsform. Skiva över lite smör ställ in i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter. (För att få lite färg)

Sky: skiva löken och skär ner kålbitarna i mindre bitar. Bryn i smör tills lite färg. Häll på sirap bryn med några minuter Slå på vatten och fond lite soja koka ihop några minuter. Red med lite maizena. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut kåldolmarna och sila över skyn. Ringla över lite sirap. Sätt in i ugnen ytterligare 30-40 minuter.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar