Lax med vitvinssås och västerbottensost

Lax med vitvinssås och västerbottensost

Innehåller annonslänkar

En lyxigt god laxrätt med vitvinssås, västerbottensost och rom. Det kan väl inte bli fel. Prova så får du se.

Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost

600 g lax

vitvinssås:

2 schalottenlökar

2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin

3 dl fiskbuljong

2 1/2 dl grädde

1 tsk Smör

1 tsk vetemjöl

Salt och vitpeppar

2 dl västerbottensost (riven)

Smör

Garnering

1 liten  rödlök  finhackad

50 g stenbitsrom

0,5 knippadill- (1/2 kruka)

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.

Börja med såsen. Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Sila av löken. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.

Skiva laxen i tunna skivor. Lägg den i en ugnsform varvat med osten, salta och peppra. Häll över såsen.

 Ugnsstek ca 20 minuter mitt i ugnen.

Garnera med finhackad rödlök, rom och dill.

Servera med pressad potatis.

Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost
Lax med vitvinssås och västerbottensost

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar