Innehåller annonslänkar
En lyxigt god laxrätt med vitvinssås, västerbottensost och rom. Det kan väl inte bli fel. Prova så får du se.
Lax med vitvinssås och västerbottensost
600 g lax
vitvinssås:
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl fiskbuljong
2 1/2 dl grädde
1 tsk Smör
1 tsk vetemjöl
Salt och vitpeppar
2 dl västerbottensost (riven)
Smör
Garnering
1 liten rödlök finhackad
50 g stenbitsrom
0,5 knippadill- (1/2 kruka)
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Börja med såsen. Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Sila av löken. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Skiva laxen i tunna skivor. Lägg den i en ugnsform varvat med osten, salta och peppra. Häll över såsen.
Ugnsstek ca 20 minuter mitt i ugnen.
Garnera med finhackad rödlök, rom och dill.
Servera med pressad potatis.