Innehåller annonslänkar
Mmmmm. Hösten är blåbärs tider. och har man tur så får kan man plocka så mycket blåbär så det räcker långt in på vintern. Här blev det blåbärsockerbullar med vaniljsmak bakat idag.
Följ mig gärna på Instagram veronicas_mat

Blåbärsockerbullar med vaniljsmak
50 g jäst
5 dl kall mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
0.5 tsk salt
0.5 tsk hjorthornssalt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kallrört snabbmarsánpulver
1,5 dl blåbär
Pensling och garnering:
100 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smula mer jästen i en bakmaskin och rör ut den i den kalla mjölken. Tillsätt socker, salt ägg hjorthornssalt, smör, kardemumman och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig
Låt jäsa i 1 timma
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen på mjölat underlag, till en rektangel, ca 45×65 cm.
Bre på fyllningen och ströver blåbären
Vik degen en gång, långsida mot långsida, tryck/platta till degen och skär sedan 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna/skruva och rulla sedan ihop så bullen ser ut som ett hjul.
Lägg på bakpappersklädd plåt med mellanrum. Låt jäsa ca 45 minuter.
Sätt igång ugnen på 225° varmluft.
Grädda i mitten av varm ugn 8–10 minuter.
Smält smöret och blanda ihop strösockret och vaniljsockret
När de är gräddade och svalnat, pensla med smält smör och doppa i socker blandningen.


